Skip to main content

Чланице ELIPS пројекта, др Милица Марушић Јаблановић и др Драгана Ђорђевић, гостовале су 15. 10. 2023. у емисији  Радија Београд 2, код Александре Вукићевић, и представиле пројекат.

Марушић Јаблановић je истакла да се еколошки идентитет формира захваљујући одређеним узорима, те да узори за про-еколошко понашање треба да постоје на свим нивоима образовања. У том смислу, потребно је да наставници кроз сопствене поступке покажу на који начин се може штитити животна средина. Такође, професори универзитета не могу подучавати заштиту животне средине, а сами учествовати у пројектима који нарушавају животну средину.

Ђорђевић је поделила искуство из једне основне школе, када су јој ученици постављали питања шта они сами могу да ураде како би поправили квалитет ваздуха и воде.

У првом делу истраживања ELIPS пројекта испитан је ниво еколошке писмености деце помоћу анонимног упитника. У даљем истраживању ће се разговарати са изабраним одељењима како би одредили кључни фактори за развој активизма и љубави према природи.

Разговор о ELIPS пројекту почиње око 19. минута, али препоручујемо да послушате целу емисију „Чекајући ветар: Еколошки магазин“ на следећем линку: https://www.rts.rs/radio/radio-beograd-2/5291107/ekoloski-magazin.html

Leave a Reply